És elkészül a homokvár...

Zook_cikk_fofoto


Tökölyi Csaba barátommal 2007-ben ismerkedtünk meg egy búvártúrán. Sok-sok szépséget fotóztunk, videóztunk együtt a Vörös-tengeren és esténként jókat söröztünk, beszélgettünk. Lelkes természetfotós volt, egyébként pedig egy neves multinacionális reklámügynökség művészeti vezetőjeként dolgozott. A fotói és a grafikai munkái is lenyűgöztek, ezért feltettem neki a nagy kérdést, segítene-e gatyába rázni a céges arculatunkat. "Persze, szívesen” – vágta rá azonnal. Gyorsan el is készült az új logónk és arculatunk. Idén jubilálunk: tizedik éve készítjük együtt a marketinganyagainkat és az akciós kiadványokat.

Sok nagy projekt fűződik a nevedhez Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban is. Mely munkáidra vagy a legbüszkébb?

Zook_5db_kep
Nagyon sok hazai és nemzetközi márkát kezeltem a húsz ügynökségi évem alatt. Egyebek között dolgoztam a Hewlett-Packardnak, a Coca-Colá-nak, a Samsungnak, az Auchannak, a Renault-nak, így rengeteg emlékezetes és sikeres kampányban vehettem részt. Sikeresen alakítottuk a fogyasztói szokásokat és vezettünk be új love-brandeket. De a legkedvesebb a szívemnek az, hogy az egyik legnagyobb képernyőgyártót rávettük: egy pár évtizedes hazai orvosi know-how-t alapul véve tegyük elérhetővé a színek élvezetét azon emberek számára, akik – a nagy többségtől eltérően – csak korlátozottan látnak színeket. Hatalmas küzdelem volt, mind házon belül, mind a cég távol-keleti központjával, de aztán a végén sikerült: létrehoztunk egy olyan applikációt (és annak kommunikációs kampányát), amely nem eladni akart valamit, hanem egy kicsit visszaadni. A végeredmény ott látható azóta is minden tévében. És nem mellesleg a csapatunkkal nyertünk két bronz oroszlánt Cannes-ban, amely a reklámszakma Oscar-díjának felel meg. 

Mi az, amit szeretsz a közös munkánkban és mi az, amit esetleg nem? 

Az Overgate anyagait szokatlan módon készítjük, nem a hagyományos munkamenet 

szerint, amikor is a megrendelő megfogalmazza a feladatot, átömleszti a hozzávalókat, aztán kis gondolkozás után a szakember visszatér a javasolt irányokkal, majd ebből a megrendelő választ, és kisvártatva az anyag kijön a nyomdából. Ha így működnénk, nem hiszem, hogy tíz év után is ennyire frissek tudtunk volna maradni. Ezeket az anyagokat közös munkával gyúrjuk és alakítjuk, szó szerint néha-néha egymásba fojtva a szót egy-egy ötletelés során. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, amikor két gyerek ül a homokozóban, és van amikor a legnagyobb egyetértésben, vagy néha kis civakodással bár, de elkészül a homokvár, amelynek aztán mindenki a csodájára jár :) Nagyon inspiráló és megtisztelő, hogy barátokként és nem a hagyományos értelemben vett üzleti partnerként dolgozunk.

Mesélj picit a magánéletedről és a hobbidról, és kérlek, mutass néhány szép természetfotót is!

A feleségem szintén búvárkodik, ezért régebben, amikor csak tehettük, mentünk a víz alá. Én amióta az eszemet tudom, fotóztam, ezért logikus lépés volt a fényképezőgépet is víz alá vinni. A dolog működött, sok-sok helyen jártunk a világban. Később, miután megszülettek gyerekeink (fiunk, aki a jelek szerint ígéretes sportolói karrier elé néz, és a művészi beállítottságú, az állatvilág iránt érdeklődő lányunk), kevesebb idő jutott búvárkodni, ezért inkább szárazföldi témákat fotózom. Nyertem a sajtófotó-pályázaton, voltam kétszer itthon "Az Év Búvárfotósa", és számtalan hazai és nemzetközi díjat kaptam az évek során.

beninca_meeting